Elektroitalia

Mirëserdhe!

Emrat e klasave të energjisë të pajisjeve elektrike duhet të ndryshohen. Këto janë klasifikimet e përditësuara që nga Marsi 2021.

Konsumatorët evropianë do të jenë në gjendje të kuptojnë më mirë pajisjet e tyre për sa i përket sasisë së energjisë që përdorin falë etiketave të reja të klasës së energjisë, të cilat kanë hyrë në fuqi që nga marsi 2021.

Por pse janë të nevojshme etiketat e reja?

Kategoria e efikasitetit të energjisë së një pajisjeje elektrike është identifikuar në etiketën e saj të energjisë. Kjo teknikë, e cila është e ligjshme në të gjithë BE-në, u jep klientëve të ardhshëm disa njohuri bazë në lidhje me efektivitetin e pajisjeve që dëshirojnë të blejnë. Ata gjithashtu mund të përhapin njohuri për teknologjitë që mbrojnë mjedisin në mënyrë më efektive.

Sistemi që përdor shkronjat A+, A++ dhe A+++ që të gjithë i njohim, u prezantua në vitin 1995. Por me kalimin e kohës, është parë se ky lloj kategorizimi ka hutuar konsumatorët. Për shkak të kësaj, shumica e artikujve të rinj përshtaten në këto tre kategori, dhe asgjë tjetër. Shumë blerës gabimisht mendojnë se nëse blejnë një produkt me një klasë energjie A+, ata e bëjnë këtë në kategorinë e tretë dhe jo më të lartë dhe për këtë arsye nuk po blejnë një artikull me efikasitet të lartë.

Kur do të jenë të përdorshme etiketat e reja dhe me cilat pajisje do të jenë të pajtueshme?

Etiketat e reja të energjisë janë autorizuar nga Komisioni Evropian për kategoritë e mëposhtme të pajisjeve:

  • pjatalarëse
  • lavatriçe-tharëse dhe larese
  • frigoriferë
  • Ekrane dixhitale, monitorë dhe ekrane të tjera elektronike
  • pajisje ftohëse komerciale.

Që nga fillimi i marsit 2021, etiketat e reja kanë qenë në përdorim. Etiketat e pajisjeve të tjera, të tilla si ato në tharëse, soba dhe kondicionerë, nuk do të ndryshojnë për momentin, por mund të ndryshojnë në të ardhmen.

Çfarë do të ndryshojë dhe si do të ndodhë?

Për klasifikimet e veglave të lartpërmendura, nuk do të ketë më një dallim midis A+, A++ dhe A+++. Ato do të hiqen dhe do të zëvendësohen nga klasifikimi nga A në G. Konsumatorët do të kuptojnë se klasa e energjisë A është më e larta për sa i përket efikasitetit të energjisë, ndërsa klasa e energjisë G është më e ulëta. Sistemi i ri lë hapësirë adekuate për pajisjet për të avancuar përgjatë shkallës së klasifikimit dhe për përparime të reja teknike.

Shpikja “Eco Mode”, e cila do të përdoret si një tregues për të matur konsumin, kohën e programimit, zhurmën dhe faktorë të tjerë për makinat larëse, enëlarëse dhe lavatriçe-tharëse, është një tjetër risi. Siç tregohet më poshtë, konsumatori mund ta përdorë këtë tregues për të krahasuar karakteristikat kryesore të disa pajisjeve:

Konsumatorët do të jenë në gjendje të marrin informacion më të qartë dhe të kenë një kuptim më të mirë të ndikimit energjetik të pajisjeve që po blejnë falë sistemit të ri të etiketimit të energjisë në BE. Nga ana tjetër, kjo metodë e re do t’i ngarkojë prodhuesit që të garantojnë që mallrat e tyre të jenë më efikase në energji përpara se të dalin në treg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *