Elektroitalia

Mirëserdhe!

Këshilla për përdorimin e mikrovalës, nivelet e fuqisë dhe cilësimet

Kur nuk keni kohë, një nga mënyrat më të shpejta për t’i bërë vetes një vakt të kënaqshëm është duke hedhur disa mbetje në mikrovalë. Shikoni këtë udhëzues për të përfituar sa më shumë nga pajisja juaj dhe për të zbuluar se si të përdorni një mikrovalë në aftësitë e saj më të mira. 

10 Këshilla për përdorimin e mikrovalës

Mikrovalët janë një element kryesor në kuzhinat moderne, dhe për arsye të mirë. Kur përdoren siç duhet, ato mund t’ju ndihmojnë të krijoni ushqime të shijshme dhe të shëndetshme në një kohë të shkurtër. Eksploroni këto këshilla dhe truket se si të përdorni një mikrovalë për ta bërë pajisjen tuaj të funksionojë për ju.

Përdorni nivelet e fuqisë së mikrovalës për rezultatet më të mira

Një mikrovalë tipike ka rreth 5-10 cilësime të ndryshme të energjisë dhe çdo nivel ka një qëllim specifik gatimi. Përdorimi i niveleve të fuqisë së mikrovalës suaj mund të ndihmojë në parandalimin e gatimit të pakët ose të tepërt të ushqimit. Disa receta specifike për mikrovalë do të përcaktojnë se cilën fuqi gatimi të përdorni ose me përqindje ose emër, kështu që është e rëndësishme të kuptoni se çfarë bën çdo nivel fuqie kur gatuani. Nivelet e fuqisë mund të ndryshojnë në varësi të modelit, prandaj sigurohuni që të konsultoheni me manualin e produktit përpara se të gatuani.

 • E lartë ose 100% – ngrohje dhe gatim i shpejtë i ushqimeve me përmbajtje të lartë uji si supat dhe perimet

 • 90% – gatimi i copave të vogla të mishit ose shpendëve, filetove të peshkut dhe supave me bazë kremi

 • 80% – ngrohja e niseshtës si orizi dhe makaronat, si dhe tava të trazueshme

 • Mesatar-I lartë ose 70% – ngrohja e një porcioni të vetëm ushqimi

 • 60% – për gatimin e ushqimeve me temperament si djathi, vezët dhe kremrat

 • Mesatare ose 50% – proshutë gatimi, rosto në tenxhere dhe zierje

 • 40% – shkrirja e çokollatës dhe ngrohja e pastave ose bukës

 • Shkrirja, mesatarisht e ulët ose 30% – shkrirja e bukës, peshkut, mishit, shpendëve dhe ushqimeve të ngrira të gatuara paraprakisht

 • 20% – shkrirje, gjalpë zbutës, akullore dhe djathë

 • E ulët ose 10% – ngrohja e lehtë e frutave dhe perimeve

Kuptoni cilësimet tuaja të mikrovalës dhe si t’i përdorni ato

Përveç ndryshimit të niveleve të fuqisë së mikrovalës, mund të personalizoni edhe mënyrën se si i gatuani ushqimet tuaja duke përdorur cilësimet e programuara. Përdorimi i cilësimeve të gabuara mund të çojë në gatimin e tepërt të ushqimit, gjë që mund t’ju lërë me stomak bosh dhe një erë djegieje në mikrovalën tuaj. Cilësimet dhe përdorimet e tyre mund të ndryshojnë sipas modelit, sigurohuni që të kontrolloni manualin e produktit përpara përdorimit.


 • Shtoni 30 sekonda – mund të përdoret për të rregulluar kohën tuaj të gatimit me intervale 30 sekondash ndërsa vakti juaj është duke u gatuar për të siguruar ngrohjen e duhur.

 • Kokoshka – duke ndjekur udhëzimet që gjenden në qesen me kokoshka, vendoseni qesen e kokoshkave në mikrovalë dhe shtypni butonin “kokoshka” në pajisjen tuaj.

 • Ngroheni picën – vendosni 1–3 feta në një pjatë të veshur me peshqir brenda në mikrovalë dhe ngroheni.

 • Hyrja e ngrirë – duke ndjekur udhëzimet që gjenden në paketimin e hyrjes, vendoseni hyrjen brenda mikrovalës dhe shtypni butonin “Hyrja e ngrirë”.

 • Pije – vendosni 1–2 gota me lëng në një enë të sigurt për mikrovalë dhe ngrohni.

 • Supë – vendosni 1–4 gota supë në një tas të sigurt për mikrovalë. Mbulojeni me mbështjellës plastik të ajrosur të sigurt për mikrovalë dhe ngroheni duke përdorur cilësimin “supë”. Përziejeni dhe lëreni të qëndrojë për 2 minuta.

 • Patate – shponi lëkurën e patates me thikë ose pirun disa herë. Vendoseni në një peshqir letre në anët e pllakës së mikrovalës dhe ngroheni. Lëreni patatet të qëndrojnë për 5 minuta.

 • Pjatë darke – vendosni mbetjet e ftohta në një pjatë të sigurt për mikrovalë dhe mbulojeni. Ngroheni dhe lëreni të qëndrojë për 2-3 minuta.

 • Perime të freskëta – në një enë të sigurt për mikrovalë, shtoni 2–4 lugë gjelle. ujë në 1-4 gota perime dhe mbulojeni me mbështjellës plastik të ajrosur. Përziejeni dhe lëreni të qëndrojë për 3 minuta pas ngrohjes.

 • Perime të ngrira – vendosni 1–4 gota perime të ngrira në një enë të sigurt për mikrovalë me 2–4 lugë gjelle. me ujë dhe mbulojeni me mbështjellës plastik të ajrosur. Përziejeni dhe lëreni të qëndrojë për 3 minuta pas ngrohjes.

Vendoseni ushqimin në enë jo metalike, por enë të sigurta për mikrovalë

Elementi ngrohës në mikrovalë përdor valë elektromagnetike për të gatuar ushqimin tuaj duke shkaktuar dridhje të molekulave të tyre. Për shkak të këtyre valëve elektromagnetike, disa enë dhe kontejnerë paraqesin rrezik për shëndetin dhe sigurinë kur përdoren në mikrovalë. Është shumë e rëndësishme të siguroheni që të vendosni ushqim vetëm në enët që deklarojnë qartë se janë të sigurta për mikrovalë brenda pajisjes tuaj.

Përgatitni ushqimin për mikrovalë

Ju mund të kurseni pak kohë gatimi kur përgatitni siç duhet ushqimin tuaj për mikrovalë. Ushqimet me densitet më të lartë si mishi kërkojnë më shumë kohë për t’u ngrohur sesa ushqimet më poroze si buka. Ndarja e ushqimit sipas dendësisë zvogëlon numrin e intervaleve të mikrovalës që do të duhet të përdorni për të ringrohur një vakt.

Rregullimi i duhur i ushqimit në pjatën tuaj të sigurt për mikrovalë do të ndihmojë në shmangien e pikave të ftohta. Për copa ushqimi me përmasa të pabarabarta, rregulloni pjatën tuaj që të mbajë pjesët më të trasha nga jashtë drejt mureve të pajisjes. Ushqimet që priten në forma dhe madhësi të barabarta duhet të vendosen në një unazë ose katror rreth pjatës suaj, duke e lënë qendrën bosh. Nëse është e mundur, preni ushqimet në copa më të vogla për një kohë më të shpejtë gatimi.

Mbuloni ushqimin për të shmangur rrëmujën

Mund të parandaloni spërkatjen e ushqimit në brendësi të mikrovalës tuaj nëse e mbyllni pjatën ose tasin tuaj me një mbulesë të sigurt për mikrovalë. Ju gjithashtu mund të përdorni sende shtëpiake si peshqirë letre, letër dylli dhe mbështjellës plastik për të mbrojtur ushqimin tuaj dhe për të mbyllur lagështinë, si dhe mbulesa plastike ose qelqi që janë bërë posaçërisht për mikrovalë.

Shkrirja e ushqimit

Nëse harroni të shkrini një artikull ushqimor përpara kohës së vaktit, mikrovala juaj mund të jetë e dobishme. Kur e përdorni këtë pajisje për shkrirjen e mishit të ngrirë, peshkut dhe ushqimeve të gatuara paraprakisht, sigurohuni që të përdorni cilësimin e shkrirjes. Ky cilësim përdor 30% energji për të siguruar që shkrirja të ndodhë ngadalë dhe në mënyrë të barabartë.

Gatimi dhe ringrohja e ushqimit

Zgjidhni cilësimin dhe nivelin e duhur të fuqisë për ushqimet që keni ndërmend të gatuani në mikrovalë. Për rinxehjen e mbetjeve, duhet të zgjidhni nivelin e fuqisë mesatare-të lartë (ose 70%) për një temperaturë më të barabartë. Gatimi i ushqimeve me niseshte si orizi dhe makaronat kërkon një nivel fuqie 80%. Gjithmonë referojuni manualit të produktit tuaj pasi ai do të sigurojë fuqinë dhe cilësimet specifike të modelit të rekomanduara për ushqimet që mund të gatuani në mikrovalë.

Ushqimi me avull

Nëse udhëzimet e gatimit kërkojnë që të zieni ushqime në avull si orizi ose perimet, thjesht mund të shtoni 2 lugë gjelle. ujë në pjatën tuaj. Sigurohuni që ta mbuloni pjatën ose tasin me një mbulesë me mikrovalë ose mbështjellës plastik për të mbyllur lagështinë për avullimin optimal.

Pastroni dhe ndërroni rregullisht filtrat e mikrovalës

 

Shumica e mikrovalëve me rreze të lartë kanë një filtër yndyre dhe një filtër qymyr druri që ndihmon në reduktimin e aromave. Këta filtra duhet të pastrohen rregullisht dhe herë pas here të zëvendësohen për ta mbajtur pajisjen tuaj të funksionojë sa më mirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *