Elektroitalia

Mirëserdhe!

Cila është temperatura më e mirë për Kondicioner?

Kjo ndodh çdo vit. Temperaturat e jashtme fillojnë të nxehen, ju ndizni kondicionerin qendror dhe tani është koha e vendimit: Çfarë temperature duhet ta vendos kondicionerin në verë? Sipas Departamentit të Energjisë, 25° Celsius është temperatura e duhur për kondicionerët për të balancuar kursimet e energjisë dhe rehatinë kur njerëzit janë në shtëpi dhe kanë nevojë për ftohje. Por në realitet, kjo është një pyetje që nuk ka një përgjigje “një madhësi që i përshtatet të gjithëve”.

Përcaktimi i përgjigjes së duhur për ju do të kërkojë disa eksperimente me cilësime të ndryshme. Do të kërkojë gjithashtu përcaktimin nëse jeni më të interesuar për të arritur faturat më të ulëta të energjisë elektrike, nivele më të larta komforti ose një ekuilibër të të dyjave. Faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në temperaturën më të mirë për kondicionerin në shtëpinë tuaj përfshijnë numrin e njerëzve, sasinë e aktivitetit fizik dhe faktorë të jashtëm si lagështia, sasia e rrezeve të diellit direkte, numri i dritareve dhe më shumë. Në fund të fundit, konfigurimi më i mirë i kondicioner për shtëpinë tuaj është ai që ju bën ju dhe familjen tuaj të qetë me kostot e shërbimeve që mund të përballoni.

TEMPERATURA MË E MIRË KONDICIONERËVE PËR KURSIM TË ENERGJISË

Ruajtja e energjisë me kondicionerin tuaj mund të arrihet përmes disa hapave të thjeshtë. Së pari, gjatë muajve të verës, vendosja e termostatit disa gradë më lart se cilësimi normal mund të ndihmojë në kursimin e energjisë. Së dyti, kur jeni larg shtëpisë, këshillohet të vendosni termostatin në një temperaturë më të lartë për të reduktuar ftohjen e panevojshme. Kjo siguron që kondicioneri juaj të mos funksionojë aq shumë dhe mund të ndihmojë në kursimin e energjisë. Së fundi, kryerja e mirëmbajtjes së rregullt parandaluese vjetore mund të ndihmojë të siguroheni që sistemi juaj të funksionojë në mënyrë efikase. Përveç kësaj, ka disa këshilla të tjera që mund të ndihmojnë në ruajtjen e energjisë edhe pa u mbështetur shumë në kondicionerin tuaj, dhe ne do t’i shqyrtojmë ato në më shumë detaje më poshtë, të cilat do t’i diskutojmë më vonë.

ÇFARË TEMPERATURË DUHET TË VENDOSI KONDICONERIN NË VERË?

Kur vapa dhe lagështia ju bëjnë të djersiteni, tundimi është të ndizni kondicionerin dhe të shijoni atë ajër të këndshëm, të freskët dhe të thatë. Pastaj ju merrni faturën tuaj të shërbimeve dhe ju godet … ka një çmim për të paguar për gjithë atë rehati shtesë. Ju dëshironi të kurseni para, kështu që e vendosni termostatin tuaj disa gradë më lart dhe cikli fillon nga e para. Nëse kjo tingëllon shumë e njohur, ka disa mënyra për të gjetur atë ekuilibër të rehatshëm midis rehatisë dhe kursimeve.

Filloni duke e vendosur termostatin tuaj më të lartë se normalja kur jeni larg dhe në 78 gradë kur jeni në shtëpi. Ky është cilësimi i rekomanduar i Departamentit të Energjisë kur keni nevojë për ftohje, por dëshironi të kurseni energji. Nëse shihni se shtëpia juaj është shumë e nxehtë për rehati, provoni të ulni cilësimin e temperaturës me një ose dy gradë për të parë nëse ndiheni më të freskët. Vazhdoni të ulni cilësimin e temperaturës me një ose dy gradë derisa të gjithë të jenë vazhdimisht të rehatshëm. Ndërsa eksperimentoni me gjetjen e cilësimeve që funksionojnë për ju, merrni parasysh përdorimin e disa këshillave për kursimin e energjisë dhe përmirësimin e rehatisë që vijojnë.

VENDOSI TERMOSTATIN NË TEMPERATURË MË TË LARTË

Një mënyrë e thjeshtë për të ulur kostot e energjisë është të kesh një cilësim më të lartë të temperaturës në termostat kur askush nuk është në shtëpi. Ndërsa mund të tundoheni thjesht të fikni kondicionerin, në fakt është më mirë të rregulloni temperaturën disa gradë më lart, me rreth 1-3 gradë me shum ose me pak. Duke instaluar një termostat të programueshëm dhe duke bërë këtë rregullim të thjeshtë, ju mund të kurseni deri në 10% në faturën tuaj të energjisë. Mbyllja e plotë e sistemit mund t’ju kushtojë para për shkak të energjisë shtesë që duhet për të ftohur shtëpinë tuaj përsëri zona e rehatisë.

Një zakon tjetër që duhet shmangur kur kërkoni temperaturën më të mirë për cilësimet e kondicionereve është vendosja e termostatit në një cilësim më të ftohtë për të ftohur shtëpinë më shpejt pasi të keni qenë larg. Kondicioneri juaj nuk do të ftohet më shpejt – do të ftohet me të njëjtën shpejtësi, por do të funksionojë më gjatë derisa të arrijë temperaturën më të ulët. Në afat të gjatë, ky ftohje shtesë mund të rezultojë në një shpenzim të panevojshëm. Nëse nuk e keni tashmë një të tillë, një zgjidhje më e mirë është të përdorni një termostat të programueshëm ose edhe një termostat të zgjuar. Këta termostate mund të vendosen që të rrisin automatikisht temperaturën kur jeni larg dhe të rivendosin sistemin për një temperaturë më të rehatshme deri në momentin që ktheheni. Me një termostat inteligjent, mund t’i rregulloni cilësimet kudo që të jeni, duke përdorur një pajisje të lidhur si një telefon inteligjent ose tablet.

Ftohja e shtepise suaj pa Kondicioner

Disa truke të thjeshta për të kursyer potencialisht para mund të jenë pikërisht para jush. Nëse keni ventilatorë tavan të instaluar në shtëpinë tuaj, përdorni ato! Rritja e fluksit të ajrit në një dhomë të ngrohtë nuk do të zvogëlojë temperaturën, por do ta ndihmojë atë të ndihet më e freskët dhe më e rehatshme. Dhe, funksionimi i një ventilatori të vogël kërkon më pak energji sesa ndezja e kondicionerit. Nëse nuk keni ventilator tavani, një ventilator i pavarur mund të ketë të njëjtin efekt. I disponueshëm në një sërë madhësish dhe stilesh, nga një ventilator i vogël desktopi deri tek një ventilator më i madh kuti që ulet në dysheme apo edhe një ventilator kullash me profil të ngushtë, mund të gjeni atë që i përshtatet buxhetit tuaj dhe mund të zhvendoset nga dhoma në dhomë si nevojshme.

Sugjerime shtesë për përmirësimin e rehatisë (dhe kursimin e parave) përfshijnë:

 • Mbyllja e mbulesave të dritareve gjatë ditës për të reduktuar nxehtësinë nga rrezet e diellit.
 • Fikni kondicionerin dhe hapni dritaret gjatë natës për të ftohur natyrshëm shtëpinë tuaj. – Mbyllni dritaret gjatë ditës për t’u mbyllur në ajër më të freskët.
 • Shtoni zhveshjen e motit në hapjet e dritareve dhe dyerve për të mbyllur më mirë rehati dhe për të izoluar nxehtësinë.
 • Shmangni përdorimin e pajisjeve që gjenerojnë nxehtësi si furra, tharëse rrobash, tharëse flokësh etj., veçanërisht gjatë ditës.

KRYEJMË MIRËMBAJTJE TË RREGULLT TË KONDICIONERIT TUAJ

Edhe kondicionerët e certifikuar Coneliano kanë nevojë për pak TLC të rregullt për të ofruar vlerësimet e tyre të pritshme të efikasiteti. Sepse ashtu si makina juaj, kondicioneri juaj qendror funksionon në mënyrë më efikase me mirëmbajtjen rutinë dhe kontrollet e sistemit. Për shembull, një filtër ajri i ndotur dhe i bllokuar mund të kufizojë qarkullimin e ajrit, duke shkaktuar potencialisht humbje të rehatisë dhe reduktim të efikasiteti të energjisë, duke shkaktuar gjithashtu një tendosje mbi ventilatoret dhe motorët e sistemit. Si pjesë e mirëmbajtjes standarde të kondicionerit, shumica e pronarëve mund të merren me kontrollin, pastrimin ose zëvendësimin e filtrit të ajrit. Megjithatë, profesionistët me përvojë të Kondicionerve Coneliano  kanë trajnimin dhe pajisjet për të gërmuar më thellë. Ata mund të vlerësojnë performancën e sistemit, të pastrojnë dhe rregullojnë komponentët e brendshëm dhe të kujdesen për çdo problem të vogël përpara se të bëhen probleme të mëdha. Një rregullim profesional i kondicionerit mund të ndihmojë në ruajtjen e efikasitetit të sistemit tuaj me shërbime të tilla si:

 • Pastrimi i spirales së jashtme: Një spirale e ndotur në natyrë ndikon në performancën e sistemit duke kufizuar rrjedhën e ajrit dhe transferimin e nxehtësisë të nevojshme për funksionimin e duhur të ftohjes.
 • Pastrimi i spirales së avulluesit: Një spirale e ndotur avulluesi ndikon në performancën e sistemit duke kufizuar rrjedhën e ajrit dhe transferimin e nxehtësisë të nevojshme për funksionimin e duhur të ftohjes dhe mund të ndikojë në cilësinë e ajrit të brendshëm me akumulimin e mykut dhe baktereve.
 • Kontrollimi i niveleve të ftohësit: Nivelet e ulëta të ftohësit mund të zvogëlojnë aftësinë e ftohjes, duke bërë që sistemi të funksionojë më gjatë dhe të përdorë më shumë energji duke u përpjekur të ruajë rehatinë.
 • Pastrimi dhe rregullimi i komponentëve të ventilatorit: Fryrësi juaj i brendshëm qarkullon ajrin e brendshëm nëpër sistem dhe e kthen ajrin e ftohtë në shtëpinë tuaj. Një ventilator që funksionon dobët mund të ndikojë si në komoditetin ashtu edhe në kostot e energjisë.
 • Instalimi i një termostati inteligjent: Siç u përmend më parë, instalimi i një termostati inteligjent mund t’ju ndihmojë të menaxhoni në mënyrë më efektive cilësimet tuaja të temperaturës. Merrni parasysh që tregtari juaj të instalojë një të tillë gjatë një prej vizitave të rregullta të rregullimit të planifikuar.

CILA ËSHTË TEMPERATURA MË TË MIRË E KONDICIONERIT PËR GJUMIN?

Megjithëse 25⁰ C është një temperaturë e mirë për kursimin e energjisë dhe rehati kur jeni në shtëpi dhe zgjuar, nuk është ideale për gjumë. Në fakt, temperaturat e dhomës së gjumit që janë shumë të nxehta ose shumë të ftohta mund të rezultojnë në një natë të shqetësuar. Një rekomandim i përgjithshëm është që temperatura optimale për të fjetur është midis 15⁰ dhe 19⁰ C, pavarësisht nga stina jashtë.

 • Për të ndihmuar në sigurimin e një pushimi më të mirë të natës, merrni parasysh të rivendosni termostatin përpara se të shkoni në shtrat, duke lënë kohë të mjaftueshme që temperatura në dhomën tuaj të gjumit të përshtatet.
 • Nëse keni një termostat të programueshëm, mund të dëshironi ta planifikoni që të ulë automatikisht temperaturën gjatë kohës kur jeni normalisht në gjumë.
 • Nëse funksionon për ju dhe klimën tuaj, provoni të hapni disa dritare. Kjo metodë do të varet nga temperaturat e jashtme më të buta, më të ftohta dhe ofron një opsion më efikas në energji, por më pak të saktë, për arritjen e objektivit 15⁰ dhe 19⁰ C. Sigurohuni që të mbyllni dritaret në mëngjes për t’u mbyllur në ajër më të freskët.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *