Elektroitalia

Mirëserdhe!

Si Te Perdorim Lavastoviljen

Ngarkoni raftet e sipërme dhe të poshtme të lavastoviljes

Sigurohuni që të merrni enët e pastra çdo herë duke gërvishtur çdo ushqim shtesë nga pjatat përpara se t’i ngarkoni dhe t’i ndani në mënyrë të barabartë enët me anën e ndotur të përkulur drejt avionëve të ujit. Mos i mbivendosni enët, pasi kjo parandalon që rrymat e ujit të arrijnë brenda për pastrim të plotë.

Raft i sipërm:

 • Ngarko artikuj si kupa, filxhanë, gota vere dhe shishe uji në raftin e sipërm.
 • Vendosni kupat dhe pjatat e vogla midis rrathëve.
 • Vendosni enë plastike dhe kapakë në raftin e sipërm vetëm për të shmangur deformimin. Gjithmonë kontrolloni pjesën e poshtme të enës suaj plastike për t’u siguruar që janë të sigurta për larje enësh.

Rafti i poshtëm:

 • Vendosni enë gatimi të mëdha si pjatat e darkës, pjatat e servirjes, enët e pjatalarëses, tenxheret prej inoksi dhe enët e tjera shumë të ndotura në raftin e poshtëm.
 • Vendosini tenxheret dhe tiganët përgjatë anëve të pjatalarëses ose në anën e pasme.
 • Shtoni enët në koshin e enëve të pjatalarëses, duke u kujdesur që të keni kujdes me objekte të mprehta si thika poshtë për të shmangur dëmtimet.
 • Përpara se të mbyllni derën e enëlarëses, sigurohuni që të mos ketë asgjë që i bllokon krahët e larjes.

Disa modele lavastovilje vijnë me një raft të tretë ku mund të vendosni sende shtesë argjendi, vegla, sende të tjera të vështira për t’u përshtatur ose edhe më shumë tasa dhe gota.

Mbushni lavastoviljen me detergjentin  

Ndërsa mund të ndryshojë sipas modelit, shumica e shpërndarësve të detergjentit janë në pjesën e poshtme të brendshme të derës së enëlarëses. Për të futur saktë detergjentin në pjatalarëse:

 • Vendosni detergjentin në kutinë e detergjentit.
 • Shtoni shpëlarës në shpërndarësin e shpëlarësit deri në rreshtin që thotë Full (disponohet në disa modele). Nëse lavastovilja juaj nuk ka një shpërndarës të caktuar të shpëlarësit, mund të blini një shportë me shpëlarës ose mund të përdorni tableta ose pako detergjente që tashmë përfshijnë shpëlarës.
 • Mbyllni kapakun dhe shtypeni fort derisa të klikojë mbyllet. Pasi enëlarëse të përfundojë një cikël fillestar paralarjeje, kapaku hapet për të përzier detergjentin me ujin.

Përdorimi i detergjentit të duhur është i rëndësishëm për funksionimin e makinës larëse enësh. Përdorni vetëm detergjent që është formuluar posaçërisht për pjatalarëse automatike dhe mos përdorni sapun enësh në makinë larëse enësh, madje edhe në një majë. Ka lloje të ndryshme detergjentesh për të zgjedhur, duke përfshirë lëngun, pluhurin, xhel, tableta dhe paketa. Përcaktimi i detergjentit për t’u përdorur është preferencë personale, megjithëse tabletat dhe paketat e heqin hamendjen për të vendosur se sa detergjent do të përdorni. Nëse përdorni lëngje, pluhura ose xhel, mbushni shpërndarësin deri në vijën e mbushjes që kanë shumica e modeleve.

Zgjidhni një cikël larjeje

Shumica e lavastoviljeve vijnë me të paktën tre cikle – të shpejta, normale dhe të rënda. Cilin cikël duhet të përdorni varet nga madhësia e ngarkesës tuaj dhe sa të pista janë enët tuaja. Për të vendosur ciklin tuaj, përdorni butonat që zakonisht ndodhen në krye ose në pjesën e përparme të derës së makinës larëse enësh.

Quick (I shpejt)

 • Ky cikël zakonisht përdor më shumë ujë, energji dhe një temperaturë më të lartë për rezultate të shpejta. Përdoreni këtë cikël kur keni enët pak të ndotura që ju nevojiten me nxitim.

Normal

 • Cikli më i përdorur i lavastoviljes, pastron rrëmujën e përditshme pa përdorur ujë shtesë. Përdoreni këtë cikël në ngarkesa të përditshme që nuk janë shumë të ndotura.

Heavy Duty (Detyrë e rëndë)

 • Për ngarkesat që përfshijnë tenxhere dhe tigan ose sende të tjera shumë të ndotura, cikli i punës së rëndë zakonisht përdor ujë shtesë dhe temperatura më të larta për të pastruar plotësisht enët tuaja të gatimit.

Për performancë optimale, temperatura e ujit duhet të jetë 48°C kur hyn në pjatalarëse. Uji që është shumë i ftohtë mund të mos pastrojë enët tuaja gjithashtu, dhe nëse uji është shumë i nxehtë, mund ta bëjë ushqimin e pjekur më të vështirë për t’u hequr nga enët dhe tenxhere. Lavastoviljet mund të kenë gjithashtu cikle shtesë si Sensori, Paralarja ose Sanitizimi, si dhe opsione të ndryshme tharjeje.

Ndizni lavastoviljen

Kontrolloni dy herë se nuk ka asgjë që i bllokon krahët e larjes përpara se të zgjidhni ciklin tuaj, të mbyllni derën e lavastoviljes dhe të shtypni fillimin. Në përgjithësi, një ngarkesë normale do të marrë 2,5 orë për të përfunduar, megjithëse një dritë e vendosur në pjesën e përparme ose në krye të pjatalarëses suaj duhet të tregojë kur cikli ka përfunduar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *