Elektroitalia

Mirëserdhe!

Si të përdorni një furrë: këshilla për ngrohjen dhe gatimin

Furra është një pjesë thelbësore e çdo kuzhine. Si një pajisje, punon shumë për t’ju ndihmuar të ofroni një vakt të mrekullueshëm për ju dhe familjen tuaj. Ky udhëzues mund t’ju ndihmojë të familjarizoheni me furrën tuaj dhe të japë këshilla se si të arrini rezultate të shkëlqyera vazhdimisht kur përdorni këtë pajisje të domosdoshme.

Hapi 1: Përcaktoni llojin e furrës që keni

A e dini se çfarë lloj furre keni? Po, ka lloje të ndryshme furrash – konvencionale, me konvekcion, me gaz dhe elektrike – dhe ka dallime në mënyrën se si funksionojnë të gjitha. Pra, për t’u siguruar që vazhdimisht të hani një vakt të shkëlqyeshëm, do të dëshironi të kontrolloni dy herë se si funksionon furra juaj.

Furrat konvencionale

Këto furra kanë dy elementë ngrohës të veçantë, i pari ndodhet në fund ose në dysheme të furrës dhe një tjetër në pjesën e sipërme të zgavrës së furrës. Këta dy elementë transferojnë nxehtësinë për të gatuar ushqimin dhe shumica e recetave që kërkojnë një furrë i bazojnë udhëzimet e tyre duke supozuar se do të përdorni një furrë konvencionale.

Furrat me konvekcion

Nga ana tjetër, furrat me konvekcion kanë një ventilator në pjesën e pasme të furrës dhe një sistem që qarkullon ajrin e nxehtë rreth ushqimit që piqet ose piqet. Kjo mundëson skuqje dhe skuqje më të mirë, pasi transferon nxehtësinë në mënyrë më efektive. Mbani në mend se furrat me konvekcion kanë tendencë të kenë një kohë më të shpejtë parangrohjeje dhe gatimi, kështu që duhet të siguroheni që të rregulloni kohën e gatimit për të marrë parasysh këtë. Mësoni më shumë me këtë udhëzues për ndryshimin midis furrave me konvekcion dhe konvencionale.

Furrat me gaz

Furrat me gaz priren të ngrohen më shpejt se furrat elektrike konvencionale, megjithëse ato mund të luhaten në temperaturë. Mund të vendosni një gur pjekjeje në fund të furrës për të ndihmuar në shpërndarjen më të mirë të nxehtësisë.

Furrat elektrike

Furrat elektrike kanë dy elementë ngrohës, një sipër dhe tjetri në fund, dhe shumë prej tyre kanë një element pjekjeje të fshehur poshtë dyshemesë së furrës për të lehtësuar pastrimin e pikave dhe derdhjeve. Ato mund të zgjasin më shumë për t’u ngrohur paraprakisht, prandaj merrni parasysh këtë kur përgatitni vaktin tuaj. Nxehtësia nga ky lloj furre është gjithashtu më e thatë, kështu që mund t’ju duhet gjithashtu të shtoni avull për disa receta që duhet të rriten (si buka).

Hapi 2: Rregulloni raftet tuaja të furrës për zierje, pjekje ose pjekje

Në varësi të llojit të furrës që përdorni dhe asaj që po gatuani, do të dëshironi që vendosjet e rafteve të furrës të jenë të dobishme për atë që po përpiqeni të bëni. Për shembull, kur përdorni një furrë me konvekcion, do të dëshironi të përdorni raftin e poshtëm për pjekjen dhe pjekjen e pjesëve të mëdha të mishit, dhe qendrën e furrës për prerjet standarde, ndërsa rafti i sipërm duhet të përdoret për zierjen. Nëse jeni duke përdorur një furrë elektrike, do të dëshironi që rafti juaj të jetë i pozicionuar në qendër, përveç nëse përcaktohet ndryshe në një recetë. Për detaje se si të vendosni raftet e furrës, konsultohuni me manualin e pronarit.

Nëse jeni duke përdorur një furrë me gaz dhe dëshironi të zieni, mund të keni një sirtar pule që ndodhet në fund të furrës. Megjithatë, nëse dëshironi që ushqimi juaj të marrë më shumë skuqje ose mprehtësi brenda zgavrës së furrës, do të dëshironi ta vendosni raftin tuaj më lart. Mos harroni se me furrat me gaz, nxehtësia luhatet, kështu që rrotulloni enët tuaja për të siguruar shpërndarje të barabartë të nxehtësisë dhe vendosni enët në një mënyrë që të mos pengojë që nxehtësia të arrijë artikujt që mund të jenë në raftin e sipërm.

Hapi 3: Ngrohni furrën në temperaturën e duhur

Ngrohja paraprake e furrës tuaj është një pjesë thelbësore e arritjes së një vakti të mirë të gatuar. Ushqimi ka nevojë për nxehtësi të vazhdueshme për t’u gatuar në mënyrë të barabartë dhe tërësisht, dhe ngrohja paraprake e furrës suaj mund të parandalojë gatimin e tepërt ose mospjekjen. Lini kohë për ngrohjen e duhur paraprake dhe shmangni hapjen e derës në mënyrë që nxehtësia të mos largohet.

Ndërsa mund të përdorni temperaturën që kërkon një recetë nëse përdorni një furrë elektrike, furrat me konvekcion mund të kenë nevojë për temperatura më të ulëta se furrat konvencionale ose elektrike. Zbritja 25ºF nga temperatura që thërret një recetë do t’ju japë temperaturën që duhet të përdorni, megjithëse temperaturat mund të ndryshojnë në bazë të furrës dhe ushqimit që po përgatitni. Për informacion më specifik mbi cilësimet e temperaturës së furrës suaj, kontrolloni manualin e pronarit. Dhe gjithashtu mësoni se si të kalibroni furrën tuaj për të kthyer temperaturën aty ku duhet.

Sa kohë duhet për të ngrohur një furrë?

Koha që duhet për të nxehur paraprakisht një furrë ndryshon sipas furrës dhe disa modele më të reja kanë veçori të ngrohjes paraprake të shpejtë. Sidoqoftë, zakonisht duhen rreth 10-15 minuta për të ngrohur paraprakisht një furrë në 350ºF, me një rritje shtesë prej 5 ose më shumë minuta për çdo 100 gradë mbi 350ºF. Prandaj, ngrohja paraprake e një furre në 400-450ºF ose më lart zakonisht zgjat rreth 15-20 minuta.

Hapi 4: Monitoroni gatimin tuaj të ushqimit në furrë

Kujdesuni për ushqimin tuaj kur është në furrë për t’u siguruar që temperatura të mbetet konsistente dhe që pjata juaj të gatuhet në mënyrë të barabartë. Nëse vëreni se gjella juaj po skuqet në mënyrë të pabarabartë ose se produktet e pjekura si kiflet kanë nuanca të ndryshme, mund të jetë për shkak të pikave të nxehta. Nëse është kështu, rrotulloni ushqimin tuaj për të siguruar gatim të barabartë.

Furra juaj funksionon më mirë kur nuk e mbipopulloni me pjata. Nëse duhet të vendosni më shumë se një pjatë, përdorni të dy raftet dhe lëkuni enët në mënyrë që nxehtësia të kalojë në të gjithë furrën. Shmangni hapjen e derës kur kontrolloni ushqimin tuaj dhe në vend të kësaj mbështetuni te dritarja e furrës dhe një termometër i furrës. Më e rëndësishmja, mos harroni të vendosni një kohëmatës!

Hapi 5: Mbajeni ushqimin të ngrohtë në furrë derisa të jeni gati për të ngrënë

Në varësi të modelit të furrës suaj, mund të keni një mundësi për ta mbajtur ushqimin të ngrohtë përpara se ta servirni. Nëse keni një furrë më të vjetër ose thjesht nuk e keni atë veçori, mund ta mbani ushqimin të ngrohtë duke ulur temperaturën në 200ºF dhe duke e mbuluar ushqimin tuaj me letër alumini. Për artikujt ushqimorë krokantë ose të pjekur, përdorni një raft ftohjeje sipër një fletë biskotash dhe vendosni artikujt në një shtresë të vetme. Për të shmangur ndryshimin e profilit të shijes ose konsistencës së ushqimit tuaj, mos e mbani ushqimin në furrë për më shumë se një orë.

Hapi 6: Pastroni rregullisht furrën tuaj

Mbani temperaturat e furrës tuaj të qëndrueshme duke e pastruar furrën tuaj rregullisht. Pastroni çdo ushqim ose lëng që bie në dyshemenë e furrës, pasi lënia e tyre në furrë mund të krijojë tym dhe të mbinxehë furrën tuaj dhe të transferojë shije të pakëndshme në ushqimin tuaj.

Mund të përdorni funksionin e vetëpastrimit të furrës tuaj (nëse disponohet), thjesht mos harroni të fshini pjesën e brendshme nga çdo thërrime dhe mbeturina pasi të përfundojë pastrimi. Nëse nuk keni një furrë me opsion vetë-pastrimi, bëni një pastë me sodë buke dhe ujë dhe aplikojeni me një sfungjer të butë dhe përdorni uthull të bardhë për të hequr pastën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *