Elektroitalia

Mirëserdhe!

Zëvendësimi i Sobës me Gaz me Elektrike

Pavarësisht nëse thjesht dëshironi të zëvendësoni sobën tuaj të vjetër me gaz ose një model i ri elektrik ju ka rënë në sy, ka shumë arsye për të zëvendësuar pajisjet me gaz me një elektrike. Por kalimi nga një linjë gazi në një prizë elektrike kërkon disa konsiderata të rëndësishme për t’u mbajtur në mend. Lexoni për të mësuar hapat për të kaluar nga një sobë me gaz në elektrike.

A mund ta zëvendësoj një sobë me gaz me një elektrike?

Ju mund të zëvendësoni një sobë me gaz me një elektrike, megjithatë, nuk është aq e thjeshtë sa blerja e një pajisjeje të re dhe instalimi i saj në hapësirën e vjetër. Ky zëvendësim do të kërkojë punë me linja elektrike dhe gazi. Për këtë arsye, është mirë të kontaktoni një profesionist për pjesën e instalimit të zëvendësimit tuaj.

Çfarë duhet të keni parasysh kur zëvendësoni sobën tuaj me gaz me elektrike

Kur kaloni nga një sobë me gaz në një elektrike, së pari kontrolloni kërkesat elektrike të një gamë të re elektrike. Analizimi i panelit tuaj elektrik dhe inspektimi i hapësirës tuaj aktuale për të parë nëse mund të përshtatet me një linjë të re elektrike është një vend i mirë për të filluar. Nëse i plotësoni këto kërkesa, kontaktoni një kontraktues të licencuar për një vlerësim. Më në fund zgjidhni midis një sobë induksioni dhe elektrike për instalimin e kontraktorit.

1. Kërkesat e furnizimit me energji elektrike

Për të zëvendësuar sobën tuaj me gaz me një elektrike, fillimisht do t’ju duhet të kontrolloni nëse keni një prizë 220 volt dhe një qark që mund të prodhojë të paktën 40-50 amper. Gjithçka më pak dhe soba juaj elektrike mund të mos ketë fuqi të mjaftueshme për të punuar. Inspektoni panelin tuaj elektrik për të parë nëse këto kërkesa janë përmbushur.

2. Qasja në panelin dhe gamën tuaj

Kur zëvendësoni furrën tuaj me gaz me një elektrike, është e rëndësishme të inspektoni hapësirën përreth panelit tuaj elektrik. Shanset janë që një kontraktor i licencuar do të duhet të instalojë një linjë të re elektrike – nëse hapësira pranë panelit tuaj ka tavane të hapura, projekti mund të jetë më i lehtë. Hapësirat e mbyllura ose zvarritëse ka shumë të ngjarë të rrisin koston e projektit.

3. Të punësojë kontraktorë të licencuar

Instalimi i një sobë të re elektrike për të zëvendësuar një sobë me gaz kërkon hapa që duhet të provohen vetëm nga një kontraktues i licencuar. Do t’ju duhet një profesionist për të fikur linjën e gazit, për të hequr sobën tuaj dhe për të mbuluar tubin e gazit. Nëse hapësira juaj duhet të demotohet për të drejtuar një linjë të re elektrike, kjo do të kërkojë profesionistë të mëtejshëm.

4. Është elektrike apo induksioni më i miri për ju?

Nëse një sobë elektrike ose me induksion është më e mira për ju, ka të ngjarë të varet nga preferenca personale; megjithatë, ka disa dallime kryesore. Pllakat elektrike sigurojnë ngrohjen ose nëpërmjet një spiraleje të vendosur drejtpërdrejt nën enët e gatimit ose nëpërmjet mbështjelljeve që rrezatojnë nën një sipërfaqe qelqi qeramike. Ata do të funksionojnë në mënyrë të ngjashme me sobën tuaj me gaz.

Stufat me induksion, nga ana tjetër, nuk përdorin flakë ose sipërfaqe të nxehtë. Në vend të kësaj, ata kalojnë rryma në enë gatimi të gatshme për induksion (jo të gjitha enët e gatimit janë të pajtueshme), duke i kthyer ato në burimin e tyre të ngrohjes. Procesi i induksionit rrit reagimin ndaj ngrohjes dhe ftohjes, si dhe kufizon humbjen e nxehtësisë/energjisë nga tenxheret dhe tiganët.

Matni për dimensionet

Për të siguruar që furra juaj e re elektrike të përshtatet në hapësirën e kuzhinës tuaj, do t’ju duhet të matni dimensionet e pajisjes dhe hapësirës suaj të prerjes për thellësinë, gjerësinë dhe lartësinë. Për të matur përmasat e duhura të prerjes, hiqni sobën tuaj përpara se të regjistroni dimensionet me një masë shiriti.

Shmangia e rinovimeve

Matni dimensionet e sobës suaj, më pas hartojeni shtegun nga hyrja e shtëpisë tuaj deri te sobja juaj e vjetër. Matni gjerësinë e këtyre hapësirave për të siguruar që soba juaj të futet nëpër to. Ju gjithashtu duhet të matni sobën tuaj pa derë, doreza, pulla, grila ose mbrojtëse; këto dimensione duhet të përputhen me dollapët dhe tavanet, dhe njohja e këtyre matjeve mund t’ju ndihmojë gjithashtu të shmangni rinovimet.

Aspirator

Një këshillë veçanërisht e dobishme është se kërkesat e ventilimit për sobat me gaz zakonisht kërkojnë një vlerësim më të lartë kub për minutë, sesa kërkesat e ventilimit për rrezet elektrike. Prandaj, nëse aktualisht keni një aspirator të instaluar mbi gamën tuaj të gazit, ai duhet të funksionojë me sobën tuaj të re elektrike. Gjithashtu, nëse planifikoni të blini një aspirator të ri, mund të jeni në gjendje të blini një opsion më pak të fuqishëm, konsultohuni me një profesionist për të përcaktuar se çfarë do të jetë më e mira për kuzhinën tuaj dhe nevojat individuale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *